Anbefalingar frå Vinterles-kveldane

Anbefalingar

I kjent stil setter serieskaper Hanne Sigbjørnsen, bedre kjent som «Tegnehanne», seg selv i sentrum for handlingen i sin nye bok. Denne gangen er det livet som sykepleier det handler om. Hun forteller om studietiden sin i Oslo, livet som turnus-sykepleier og hvorfor hun valgte å slutte i jobben. Gjennom tegninger og tekst utleverer hun erfaringer, meninger, sorger og drømmer – og som vanlig, en rekke utrolig pinlige opplevelser.
Da Jules’ foreldre mister livet i en bilulykke, blir han og de to søsknene plassert på internatskoler. Mens de vokser opp, vokser de også fra hverandre. Vi følger Jules i den sakte oppløsningen av søskenbåndene, gjennom ungdomsår til voksenliv. Da de tre søsknene møtes igjen som voksne, er de vidt forskjellige mennesker som har hatt svært ulike livsforløp. Men minnene fra hendelser i barndommen, snører dem fremdeles sammen.
En oppvekstroman om den gatesmarte ungjenta Francie Nolan og hennes arbeiderklassefamilie som vokser opp i Brooklyn, New York. Her portretteres et håpets og drømmenes New York, et pulserende Brooklyn, og en verden som er ganske annerledes fra den vi lever i i dag. Boken kommer inn på grunnleggende temaer som: kjærlighet, klassereise, knuste drømmer og familie. Dette er en nyoversettelse av klassikeren som kom ut på norsk for første gang i 1946, utgitt på engelsk i 1943.
«En amerikansk slaves liv» er et portrett av borgerrettighetsaktivisten og statsmannen Frederick Douglass, som barn og ung mann. En biografi som gir leseren et direkte og usminket innblikk i Sørstatenes nedverdigende og brutale slaveri. Den dekker perioden fra da Douglass ble født, trolig i 1818, på en plantasje i Maryland, frem til 1838 da han la slaveriet bak seg og rømte til New York, og senere New Bedford i Massachusetts. Boken var en sentral inspirasjons- og informasjonskilde for Harriet Beecher Stowe da hun skrev sin antislaveriroman «Onkel Toms hytte».
Etter førti års ekteskap bestemmer Torill og Sverre seg for å skilles. De er sytti år, nylig pensjonert – og føler seg ferdige med familieprosjektet. Det gjør ikke deres tre voksne barn: Liv, Ellen og Håkon. For dem er familien fremdeles et viktig omdreiningspunkt, og opphavet til deres egne verdier, valg og ambisjoner.
Når foreldrene skiller seg, rokker det ved grunnlaget for hver og en av søsknene – men også ved den balansen og dynamikken som finnes i familien. Gjennom de tre søsknenes ulike blikk, fortelles en historie om tilhørighet, oppbrudd og konsekvenser
– og om hva som egentlig utgjør en familie.